dijous, 29 de desembre del 2005

El grup municipal d'ICV-EUiA s'absté en la votació sobre el conveni amb Proquímia i denuncia falta de transparència del mateix

El grup d'ICV-EUiA a l'ajuntament de Vic es va abstenir en la votació del conveni entre l'ajuntament i Proquímia pel trasllat d'aquesta empresa. Tot i reconèixer com a positiu el fet del trasllat, ja que treu fora del nucli urbà una activitat perillosa que preocupava a bona part de la ciutadania, sobre tot al veïns del barri, generada per una empresa que ja havia provocat més d'un ensurt; pel regidor d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, no es possible donar un vot favorable per la falta de transparència i pels dubtes que provoca aquest conveni.

El fet de que no apareguin enlloc les xifres del conveni segons Tornafoch " genera molts dubtes, ja que, com en el cas de Genís Antel, no es quantifiquen les plusvàlues, ni la seva aplicació a la nova empresa i, tal com s'ha dit, aquí han de fer un acte de fe". Insistint en aquest aspecte, Xavier Tornafoch va posar sobre la taula una qüestió que pot aixecar sospites com és el que " en les al·legacions que va fer Proquímia al PAUM deia que el trasllat no el compensava i ens preguntem què ha passat en aquest interval de temps, que ara si?. Alguna mena d'acord s'ha arribat...".

L'altre aspecte sobre el que el grup d'ICV-EUiA va voler posar especial èmfasis i que va impossibilitar el vot favorable és la falta d'informació i de transparència sobre el futur dels treballadors i treballadores de l'empresa, ja que "... el PAUM deia que aquestes operacions s'havien de fer per treure de la ciutat activitats insalubres o molestes i, a més, i ho deia en aquests termes, per mantenir els llocs de treball a la ciutat; i en el conveni no es parla dels llocs de treball quan es diu que l'empresa es compromet a continuar la mateixa activitat, perquè la mateixa activitat es pot fer amb 200 treballadors, o amb 20, o amb 1, o ves a saber com; per tant, hi ha un feble compromís de l'empresa."

Davant les acusacions de l'alcalde de que les abstencions suposaven la consolidació d'aquestes indústries, i que a la ciutat li interessa que estiguin ubicades a altres llocs, Tornafoch va respondre que l'abstenció d'ICV-EUiA " és una abstenció militant, no de desentendre's del tema, sinó de participar-hi".

El resultat final de la votació va ser de 14 vots a favor i 5 abstencions (PSC i ICV-EUiA)

dissabte, 17 de desembre del 2005

XERRADA PER UNA ESCOLA PÚBLICA i LAICA ORGANITZADA PER EUiA DE VIC

Divendres dia 16 a Vic, Esquerra Unida i Alternativa de Vic va presentar, dins del marc de la campanya "l'educació a les escoles, la religió a les esglésies " que estan portant a terme, la xerrada col·loqui "Per una educació pública i laica". L'acte va ser presentat per Iñaki Escudero, que va denunciar la campanya de descrèdit, que segons va dir, estan engegant últimament determinats sectors de l'ensenyament concertat religiós. Seguidament va intervenir Joan Carles Marcel, membre de la lliga per la laïcitat. Va destacar que voler una societat laica equival a voler una societat plural, que és la realitat, ja que la nostra societat no és homogènia. Va reclamar el mateix respecte per totes les opcions i no, que una ideologia o religió es vulgui imposar sobre les altres opcions, tal i com passa avui dia amb la religió catòlica. Finalment Jordi Miralles, coordinador general d'EUiA i diputat al Parlament per ICV-EUiA va recordar l'aposta d'EUiA per l'ensenyament públic i laic, i les raons per les que ICV-EUiA va votar en contra d'aquest article del projecte d'Estatut. Va denunciar les pressions finals per part de la dreta política i religiosa per modificar aquest article, i que finalment va produir que a algun altre membre del tripartit li tremolessin les cames. EUiA continuarà la campanya a favor de l'ensenyament públic i laic.