dijous, 29 de gener del 2009

ICV-EUiA de Vic demanarà reconèixer les víctimes dels bombardejos franquistes de fa 70 anys

ICV-EUiA de Vic presentarà al proper Ple del dia 9 de febrer una moció per commemorar les víctimes dels bombardeigs franquistes, atès que aquest any se celebren els 70 anys.
La proposta inclou una declaració institucional en memòria de les víctimes i un acte d’homenatge al que fou el darrer alcalde republicà de Vic, Marià Serra i Badell, màxim representant civil de la ciutat en aquells moments tràgics. La moció també demana que es col•labori amb la Direcció General de la Memòria Democràtica de Catalunya.

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA PER LA MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG FRANQUISTA SOBRE VIC, EN EL SEU 70è ANIVERSARI
  • Atès que enguany fa setanta anys que Vic fou ocupada per les tropes franquistes, concretament el dia 1 de febrer del 1939. Una ocupació que va anar precedida per tres bombardejos aeris sobre la població civil de la ciutat que provocaren nombroses víctimes i importants destrosses materials.
  • Atès que Vic va ser uns dels 137 municipis de Catalunya afectats pels bombardejos, on es calcula que van morir, pel cap baix, més de 4.700 persones – el 70% de totes les víctimes per bombardejos de l’estat espanyol- i que aquests bombardejos sistemàtics sobre la societat civil, van encetar un nou model de guerra, utilitzat fins als nostres dies: el càstig aeri sobre la població civil.
  • Atès que les víctimes i els familiars d’aquells bombardejos no han estat suficientment reconeguts per l’Ajuntament de Vic.
  • Atès que la Direcció General de la Memòria Democràtica, depenent del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació Ciutadana proposa polítiques públiques de recuperació de la Memòria Democràtica i fomenta, a través de convocatòries públiques o mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, les iniciatives que en matèria de memòria democràtica puguin sorgir de la societat civil o dels ajuntaments.

És per aquests motius que l’Ajuntament de Vic

ACORDA

PRIMER. Fer una declaració institucional en memòria de les víctimes dels bombardejos del 21 de desembre de 1938 i del 20 i 25 de gener de 1939 a la nostra ciutat. Tal com han fet altres ciutats catalanes on la cruesa dels bombardejos va ser molt significativa.

SEGON. Realitzar un acte d’homenatge institucional al que fou el darrer alcalde republicà de Vic, Marià Serra i Badell, màxim representant civil de la ciutat en aquells moments tràgics.

TERCER. Col·laborar amb la Direcció General de la Memòria Democràtica de Catalunya, depenent del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, per tal de fer possible que els bombardejos sobre la població civil de Vic siguin recordats com pertoca, i això és: homenatjant i recordant els veïns civils de la nostra ciutat morts en aquells tres dies tràgics.

Vic, 27 de gener de 2009

dimarts, 13 de gener del 2009

L'alcalde de Vic veta una moció d'ICV-EUiA contra els atacs a Gaza

Nota de premsa. Grup Municipal d'ICV-EUiA de Vic

“L’Ajuntament de Vic rebutja la moció de condemna dels atacs de Gaza”

L’acalde de Vic ha tombat la moció d’ICV EUiA per condemnar la massacre d’Israel sobre el territori de la Franja de Gaza
L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal ha vetat a la Junta de Portaveus la moció de condemna dels atacs sobre el territori palestí de Gaza, presentada per Xavier Tornafoch, regidor-portaveu d’ICV-EUiA. La moció instava a l’aturada immediata dels atacs deliberats sobre la població civil palestina de Gaza i reclamava la suspensió del Govern de la Generalitat dels acords de col•laboració amb l’Estat d’Israel.
El grup d’ICV-EUiA considera molt lamentables la manca de sensibilitat i solidaritat demostrada pel govern municipal de Vic vers les víctimes. El regidor Xavier Tornafoch creu que “no existeixen motius de pes per fer una declaració d’intencions i solidaritzar-se amb les víctimes d’aquesta massacre”, en cap cas, el govern vigatà ha volgut negociar una declaració conjunta.
Més lamentable encara ha estat la postura de la regidora d’ERC, Gràcia Ferrer, que tot i sumar-se a la negativa de l’alcalde ha declarat que portava una moció alternativa “per si de cas” era necessari boicotejar les possibles mocions d’ICV o la CUP, però que tampoc ha presentat. Aquesta postura demostra el pur tactisisme polític que practica el grup d’ERC en el govern tripartit de Vic, i la manca de sensibilitat cap als que més pateixen.

PROPOSTA DE MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA DE L’ AJUNTAMENT DE VIC DE CONDEMNA ROTUNDA A L’ATAC D’ISRAEL.

L'exèrcit d'ocupació israelià està cometent una nova massacre a Gaza. De moment, el resultat d'aquest nou acte de barbàrie ha causat més de mig miler de palestins morts, bona part d’ells població civil desarmada. Aquest últim bany de sang, tot i ser el més despietat, no és el primer, ni suposa un canvi de lògica en l'estratègia d’apartheid i colonització israeliana. És més, ve a culminar el llarg setge israelià a Gaza, que de moment, per una part, ha merescut diversos pronunciaments no vinculants per part de diversos organismes internacionals i, per altra part, s’ha de destacar que les decisions que sí són vinculants han estat sistemàticament ignorades per els diversos governs israelians. Fa mesos que el poble palestí de Gaza viu una situació completament insostenible, atrapat dins d’un veritable camp de concentració, privat de recursos, de queviures elementals, de cap possibilitat de desplaçar-se, encerclat per l’exèrcit israelià i amb les fronteres d’Egipte tancades.

Davant d'aquesta situació, no podem quedar-nos de braços plegats. La nostra inacció alimenta la complicitat dels governs de la Unió Europea. En lloc de pressionar el govern d’Israel per les greus i sistemàtiques violacions de drets humans, crims de guerra i incompliment sistemàtic del dret internacional, el passat 9 de desembre els governs europeus van decidir enfortir les relacions comercials de la Unió Europea amb l'Estat d'Israel, sense condicionar aquest acord a la presa de mesures cap a una pau justa a la regió, que respecti els valors propis de la democràcia i dels drets humans. El govern d'Israel, encoratjat també per la manca de crítica nord-americana, ha entès el missatge d’aprovació i actua en conseqüència. Fins i tot a casa nostra, els departaments de Vicepresidència i d’Innovació,Universitats i Empresa, han posat el seu gra de sorra aquestes darreres setmanes protagonitzant visites a Israel amb l’objectiu “d’impulsar les relacions econòmiques amb Israel”, obviant així els reiterats informes de l'ONU que equiparen el règim d’ocupació israelià amb l'apartheid sud-africà, i que reclamen a la comunitat internacional incrementar la pressió política i econòmica vers l’Estat d’Israel.

Ens neguem a l'exercici deshonest i immoral d'equiparar les parts en conflicte perquè Israel és la força ocupant i Palestina el país ocupat i perquè la desproporció de víctimes és aclaparadora. Ens neguem a ser còmplices de l’ocupació i la massacra contra el poble palestí. És per això que fem una crida als nostres governants i a tota la societat civil perquè facin seu el compromís amb la cultura de la pau, expressat de manera àmplia i reiterada per la ciutadania del poble de Catalunya. En el moment present, aquest compromís passa per la ruptura immediata de tots els acords de cooperació i associació comercial amb l'Estat d'Israel, en tots els nivells -europeu, espanyol i català-, i per això l’Ajuntament de Vic:
  • Condemna de forma rotunda els atacs d'Israel en territori palestí.
  • Demana l'aturada immediata dels atacs d'Israel a Gaza.
  • Demana que el govern de l’Estat Espanyol aturi el comerç d’armes amb l’Estat d’Israel.
  • Demana al govern de la Generalitat suspengui el foment de les relacions comercials amb Israel.
  • Reitera la seva ferma convicció que el diàleg entre les parts és l'única via per una solució pacífica i durable al conflicte, des del compromís amb la cultura de la pau, que ha expressat de manera àmplia i reiterada la ciutadania del poble de Catalunya, així com la via del desenvolupament i cooperació internacional.
No obstan, la Junta de Portaveus resoldrà