dilluns, 28 de novembre del 2005

ICV-EUiA tornen a preguntar pels excessos de velocitat i carreres a la zona de la Universitat

Al torn de precs i preguntes del ple del passat dia 28 de novembre, el grup municipal d'ICV-EUiA va tornar a interessar-se pels excessos de velocitat a la zona de la Universitat de Vic. Davant de la preocupació d'alguns veïns de la zona per la conducció temerària i pel risc que suposa pels mateixos veïns que han de travessar el carrer pels diversos passos de peatons que hi ha, el grup d'ICV-EUiA va demanar solucions a l'equip de govern.

S'ha de recordar que no és la primera vegada que el grup municipal d'ICV-EUiA s'interessa per aquesta qüestió i que una persona ja va perdre la vida a la zona (exactament al carrer Sagrada Família) atropellada. També es va fer notar que la zona es presta a "apretar l'accelerador" i que és un dels recorreguts que utilitzen els "tunneros" per fer carreres.

La resposta que es va donar per part de l'equip de govern va ser que ja es fan controls en aquest lloc que es disposa de radar, ja que aquest el comparteixen els municipis de Manlleu i Torelló, a més del de Vic. També va dir que se ni pensen fer més (controls) quan finalment s'adquireixi un radar propi per Vic.


Vic tindrà un carrer dedicat a Elisabeth Eidenbenz a proposta d'ICV-EUiA

L'Elisabeth Eidenbenz, suïssa de naixement i que actualment té 92 anys, va crear l'any 1939 una maternitat al poble d'Elna (a pocs quilòmetres de Perpinyà) on van néixer més de 600 nadons, fills de republicans exiliats internats al camp de concentració d'Argelés i de Sant Cebrià. Algunes de les mares que van parir en aquesta maternitat van arribar a dir que aquella maternitat era com un paradís en mig de l'infern. S'ha d'entendre que fins aleshores les dones parien a la sorra, sense cap mena de cura higiènica ni sanitària i que a partir de la creació d'aquesta maternitat per Elisabeth Eidenbenz les mares i nadons podien estar ben atesos. El regidor d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, va explicar que va poder parlar amb l'Elisabeth Eidenbenz i que ella es va mostrar profundament agraïda a l'Ajuntament de Vic i a la ciutat per aquest detall. També va dir que coneixia Vic, ja que hi va passar l'any 39, i va recordar que "pasó mucho frio en Vic", i que farà arribar a l'Ajuntament de Vic una carta d'agraïment. Tornafoch va voler recordar que el dia 16 de desembre el poble de Catalunya li farà un homenatge al Palau Robert de Barcelona, on se citarà la ciutat de Vic com la primera ciutat catalana que li dedica un carrer.

dimecres, 23 de novembre del 2005

EUiA de Vic presenta la campanya "l'educació a les escoles, la religió a les esglèsies”

Gregori Belmonte i Iñaki EscuderoEUiA de Vic va presentar el dimarts 22 a Osona la campanya a favor d'una escola pública i laica, "l'educació a les escoles, la religió a les esglésies".

La presentació va tenir lloc al Museu de l'Art de la Pell de Vic i va córrer a càrrec del coordinador local d'EUiA, Iñaki Escudero, que va expressar que la campanya tenia com a objectiu primordial obrir un debat al conjunt de la ciutadania sobre el model educatiu a Osona i el model d'escola pública. La campanya consistirà en el repartiment d'informació i en trobades amb els sectors afectats. També es celebraran actes per explicar el contingut de la campanya.

Iñaki Escudero va esposar l'aposta decidida d'EUiA per una escola pública i laica de qualitat amb un finançament i recursos suficients. Per això va reclamar que els recursos públics vagin destinats a finançar exclusivament a l'escola pública. Pel coordinador vigatà d'EUiA una escola pública i laica és garantia de la no discriminació dels alumnes per raó dels seus orígens geogràfics, culturals, socials o econòmics i de la no segregació per raons de la religió o ideologia dels seus familiars. A més garantitza la integració i convivència, a diferència de l'escola concertada que sacralitza un model classista des de la infància" EUiA exigeix que l'assignatura de religió quedi fora de l'horari lectiu i que no computi pel currículum dels alumnes.

A continuació va intervenir el Gregorio Belmonte coordinador de la campanya arreu de Catalunya i regidor d'educació a Sant Adrià del Besos, que va exposar el contingut de la campanya per la laïcitat. Belmonte va criticar la campanya plena de mentides del PP i l'església catòlica, ja que el projecte de LOE presentat pel PSOE no modifica la situació de la religió a les escoles. Va dir que a EUiA tampoc li agrada el projecte ja que continua donant privilegis a la religió catòlica i a les concertades. EUiA reclama el trencament del concordat de l'estat espanyol amb el Vaticà, ja que es una herència del franquisme i del nacional-catolicisme. Per EUiA la religió hauria de pertànyer exclusivament a l'àmbit privat i hauria de sortir de les escoles públiques.

La presentació va acabar amb un debat entre els assistents a l'acte.