dissabte, 9 de setembre del 2006

EUiA de Vic critica l'actuació de l'equip de govern municipal respecte el conflicte de l'església pentecostal

NOTA PREMSA

Un cop coneguda la notícia que els promotors del centre religiós pentecostal que es volia instal·lar a la rambla Josep Tarradellas de la nostra ciutat, han de deixar el local que ocupaven fins ara de manera provisional, als habitatges Montseny, degut al venciment de la moratòria que els permetia ser-hi, des d'EUiA veiem com la sospita que teníem s'ha fet realitat. Els promotors de l'església pentecostal tornen al punt de partida: Sense local i allotjats momentàniament a la parròquia del Remei.

Des d'EUiA de Vic no podem deixar de denunciar la situació del tot vergonyosa per a la nostra ciutat. Finalment el xantatge inadmissible d'un grup de persones, de clara adscripció política, ha donat com a resultat que uns ciutadans hagin renunciat a un dret legítim a canvi...de quedar-se literalment al carrer.

Ja vam advertir el seu dia que aquesta cessió vergonyosa suposava un perillosíssim precedent. L'excusa de que ara ningú els hi vol llogar un local és precisament conseqüència de la nefasta gestió d'aquest tema per part de l'equip de govern, a qui fem responsable, que ha dontr la imatge de que el xantatge d'uns quants pot passar per sobre de la legalitat.

Des d'EUiA de Vic exigim que l'equip de govern de Vic faci les gestions pertinents perquè aquestes persones puguin exercir de manera immediata el seu dret de reunió i de llibertat religiosa al igual que la resta de ciutadans. Només així es podrà, en certa manera, pal·liar la indefensió d'aquest grup de ciutadans.

Vic, 9 de setembre de 2006

ASSEMBLEA LOCAL D'EUiA DE VIC

dijous, 25 de maig del 2006

Entrevista al coordinador d'EUiA de Vic a "La Terrassa" del 9TV

Iñaki Escudero va explicar en una entrevista al programa La Terrassa de el 9TV la proposició no de llei presentada al Parlamento espanyol per IU-ICV-EUiA i pel PSOE per demanar el vot dels immigrants no comunitaris a les eleccions municipals


dissabte, 6 de maig del 2006

EUiA de Vic participa al Fórum Social d'Osona

Fòrum Social d'Osona a Roda de Ter Aquest dissabte ens hem reunit aproximadament unes 130 persones al CEIP Verge del Sol del Pont de Roda de Ter per analitzar la realitat de la comarca des de la perspectiva de l'economia, el territori i els serveis a les persones. Sabem que una altra comarca és possible i no només aquella que ens ve donada des de la lògica del sistema neoliberal, el pensament únic i els models de desenvolupament econòmics i socials dominants. Hem constatat que diferents factors globals tenen repercussió a nivell local... Hem iniciat la jornada amb la contextualització del Fòrum Social d'Osona dins dels moviments socials mundials que ens influencien i participen al Fòrum Social Mundial de Portoalegre i hem recordat el que fou el 1er. FSO celebrat a Tona el 21 de maig de 2005.

Seguidament hem posat de manifest l'estat actual de la comarca i les previsions de futur, en clau d'humor. Això ha estat el punt de partida del treball en petits grups que hem dut a terme durant tot el matí...

En els grups s'ha treballat entorn als aspectes següents: Desenvolupament econòmic, treball... - Economia i ocupació
" A Osona som 142.00 persones, d'aquí a 20 anys serem 242.000.
" Poca col·laboració, coordinació i innovació empresarial.
" Els pocs pagesos que quedin seran jardiners del territori.
" Augmenta la precarietat laboral i es perden els referents per a l'organització i la reivindicació laboral.

Organització territorial - Ordenació del territori." No hi ha una planificació del territori organitzada i consensuada a nivell comarcal.
" Hi ha 168 polígons industrials i en total 293 implantacions industrials. I es preveu que augmentin.
" El creixement es fa al marge dels efectes ambientals i dels recursos energètics.
" Creix la mobilitat a costa del territori.
Serveis que han de rebre ciutadans i ciutadanes. -àmbit social cultural -.
" Els serveis (socials, sanitaris, educatius...) no creixen en relació a l'augment i necessitats de la població.
" Augmenta el nombre de persones en situació de risc d'exclusió social.
" El sistema actual no facilita l'impuls i l'evolució del sector associatiu.
" L'educació està al servei de l'economia i no al servei de les persones.
De tots aquests aspectes s'ha procurat concretar les propostes i les alternatives per a fer possible el canvi i la transformació social.
Algunes de les qüestions que s'han apuntat són:
Davant el creixement urbanístic previst es creu indispensable:
- Fomentar la participació de la ciutadania en la planificació i ordenació del territori.
- Estudiar un model urbanístic sostenible i comunitari.
- Crear un òrgan comarcal que pensi la comarca en el seu conjunt i no de manera parcialitzada.
- Evitar l'especulació i prioritzar la plena utilització de les vivendes deshabitades.
Tenint en compte la precarietat laboral cal:
- Establir un marc legal que vetlli per les condicions de vida de les persones per sobre dels beneficis econòmics de les empreses.
- Potenciar el cooperativisme.
- Agrupar-se per reivindicar els drets a fi de recuperar l'esperança i l'esperit de lluita.
A causa del creixement previst i per fer front als efectes ambientals que provoca s'ha de:
- Crear models industrials més sostenibles.
- Promoure l'ús de les energies alternatives netes i respectuoses amb el medi ambient.
- Preservar els espais verds de la comarca.
- Augmentar les taxes de sanejament.
- Potenciar el transport públic de qualitat i ecològic inter i intracomarcal, fer un ús més racional del vehicle particular etc... Donat que el sistema actual no facilita l'impuls i l'evolució del teixit associatiu cal:
- Articular el dret de prendre part de les decisions municipals de la població.
- Crear consells municipals consultius i decisoris.
- Potenciar un sistema educatiu basat en la participació activa i la corresponsabilitat.
- Recuperar els espais públics de trobada per fomentar les xarxes relacionals.
El debat ha estat molt ric i constatem que, per tal d'implementar les propostes, cal un compromís ferm, actiu i decidit de la ciutadania, ja que suposa una transformació de la nostra societat, les nostres consciències, hàbits i dinàmiques de consum. A la tarda hem conegut dues experiències reeixides de transformació social: la lluita veïnal contra l'especulació urbanística i per l'autogestió dels espais públics del barri de Sta. Caterina de Barcelona (El Forat de la Vergonya) i la iniciativa d'un grup de recerca de l'UAB per recollir, facilitar la sistematització i la difusió de diferents processos de transformació social que s'estan produint a casa nostra (Institut de Govern i Polítiques Públiques - IGOPP-). Acabem la jornada a ritme de jazz amb el convenciment que una altra comarca és possible i necessària. Caldrà doncs seguir treballant, unir forces i fer Xarxa.

divendres, 28 d’abril del 2006

L'ARMHC parla de la memòria històrica a Vic convidada per EUiA

L'associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya va visitar Vic el divendres 28 d'abril, convidada per l'assemblea local d'EUiA, dins del marc de les celebracions pel 75è aniversari de la proclamació de la II República. L'acte va voler ser un homenatge a aquelles persones que van defensar la legalitat republicana i que van patir la guerra civil i la posterior repressió franquista.Manel Perona, president de l'ARMHC, va afirmar a preguntes del públic assistent que hi ha moltes possibilitats que a la comarca d'Osona puguin existir foses amb republicans enterrats, ja que era una de les rutes principals de fugida dels republicans cap a França i la segura existència d'hospitals militars, porta a deduir que molts republicans van ser enterrats, víctimes directes de la repressió franquista o per ferides de guerra.

El president de l'ARMHC que va oferir una conferència sota el títol "Fent memòria, fas història", va esposar quines són les activitats que fa l'associació i les raons que van portar a la seva formació. Segons va assegurar Perona, no hi ha ànims de revenja en la seva actuació, sinó el desig de conèixer la realitat d'allò que va passar amb els seus familiars durant la guerra civil i la posterior repressió franquista. Per Perona les excuses que posen aquells que diuen que la seva actuació reobre ferides són cíniques, ja que les persones que no coneixen el destí dels seus familiars encara no han pogut tancar les seves ferides.

A continuació Núria Gallach, secretària de l'associació, va explicar que són més de 800 famílies les que s'han posat en contacte amb l'associació per trobar els seus familiars i que també reben moltes sol·licituds de fora de Catalunya. Segons va afirmar, l'aprovació pel Parlament de Catalunya del cens de desapareguts ha estat de vital importància per poder desenvolupar la seva feina. L'acte, que es va celebrar al Sucre, va ser presentat pel coordinador local d'EUiA, Iñaki Escudero, que va ressaltar la importància d'aquest tipus d'actes per recuperar la memòria i dignitat de les víctimes del franquisme i el compromís d'EUiA amb les víctimes i amb la explicació de la realitat per sobre de noves interpretacions de la història properes al franquisme. Escudero va dir que 75 anys després de la proclamació de la República i un cop passats més de 30 anys de la mort del dictador que es va alçar contra la legalitat republicana, ja va sent hora de tancar el període de l'anomenada transició i començar a parlar clarament d'allò que va passar durant la guerra civil i la posterior repressió franquista, així com del model de societat que portava la II República.

Un cop acabada la conferència es va engegar un debat entre els assistents a l'acte i els ponents sobre aquest tema i en el que es va arribar a la conclusió unànime de que és imprescindible la creació d'un museu que expliqui el període republicà i la repressió dels seus defensors, i que s'hauria de explicar als col·legis aquesta part de la història catalana i espanyola per evitar i contrarestar les noves actituds revisionistes.

La jornada va acabar amb un sopar entre militants i simpatitzants d'EUiA i de l'ARMHC.

dilluns, 27 de febrer del 2006

EUiA de Vic contra els intents de la racista PxC de trencar la convivència ciutadana

CiU CEDEIX FINALMENT A LA PRESIÓ RACISTA i PACTA AMB LES PERSONES QUE VOLIEN OBRIR L'ESGLÉSIA PENTECOSTAL LA SEVA RENUNCIA

L'amenaça del regidor de la racista Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, de convocar una manifestació com la que va fer a Premià contra una mesquita l'any 2002 va provocar que l'equip de govern de l'ajuntament de Vic acabés negociant amb els promotors que volien obrir una església cristiana pentecostal a la Rambla Josep Tarradellas la seva renuncia. Aquests ciutadans que volien obrir l'església tenien tots els permisos en regla i només estaven a l'espera de la concessió del permís d'obres per iniciar la seva activitat.

Els veïns de les escales de la Rambla Josep Tarradellas van celebrar una assemblea el passat dijous 16 de febrer, assemblea que no va ser convocada i a la que tampoc va assistir el president de la principal escala afectada (el nº11) i que finalment va ser presidida per un dels veïns, Àngel Regidor, que prèviament ja havia pactat l'estratègia amb el Josep Anglada. En aquesta assemblea es va elegir com a representant dels veïns al regidor del grup racista.

La primera actuació va consistir en una recollida de firmes i el president de la xenòfoba PXC va amenaçar amb una manifestació com la que va fer a Premià l'any 2002 en contra d'una mesquita.

Anglada va portar aquest tema al ple del passat dilluns 27 de febrer, allà va menysprear l'alcalde de Vic i als grups de l'oposició. Va intentar lliurar a l'alcalde en ma les 800 firmes que segons va dir va recollir (i que no estaven comprovades). Tot el ple en sí va ser un espectacle lamentable en el que el regidor xenòfob va aprofitar la amplia cobertura mediàtica que va tenir el ple per organitzar el seu espectacle.

Al ple van assistir mitja dotzena de veïns del carrer afectat així com els representants de l'església pentecostal i el Pare Lluís Rocaspana de l'església catòlica del barri del Remei que dona suport a aquest grup d'immigrants.

Al torn de respostes, l'alcalde de Vic va contestar l'Anglada dient que ja havia pactat amb els representants de l'església pentecostal la seva renuncia a l'obertura de l'església en aquest lloc. L'ajuntament es va comprometre a buscar-les un lloc alternatiu per desenvolupar les seves activitats.

Per la seva part, el regidor de la coalició ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, va reclamar que el tema de la immigració s'havia de tractar des de la Junta de Portaveus, ja que el conflicte hi és i que si no es busquen solucions aquest tema tan sensible quedarà en mans precisament de la persona que vol enfrontar als ciutadans.

Tant des d'EUiA de Vic com des d'ICV es considera perillós el fet d'haver creat un mal precedent. La pressió d'un grup racista no pot fer renunciar a un grup de veïns als seus drets legítims, això és un insult pels ciutadans i ciutadanes que no volen que els seus representants cedeixin davant la pressió racista.

Notícies relacionades:

dimarts, 14 de febrer del 2006

Conferència sobre el procés de pau a Irlanda a càrrec d'en Raymond McCartney i Jordi Miralles

El passat dimarts 14 de febrer el diputat del Sinn Féin per Derry, Raymond McCartney va visitar Vic convidat per l'assemblea local d'EUiA. McCartney va oferir la conferència sota el títol, "La Pau es possible a Irlanda", acompanyat pel coordinador general d'EUiA, diputat del Parlament i membre de la ponència de l'Estatut, Jordi Miralles. Aquesta conferència s'emmarca en un seguit d'actuacions sobre els processos de pau, organitzats per la Fundació l'Alternativa, fundació vinculada a EUiA.

La conferència va començar a les 19h a l'Auditori de Caixa Manlleu de Vic i va estar presentada per l'Iñaki Escudero, coordinador local d'EUiA. A la conferència van assistir una trentena de persones que van conèixer de primera ma la situació actual del conflicte irlandès.

En primer lloc, Jordi Miralles va parlar de la situació de crispació provocada per l'actuació del Partit Popular durant la negociació de l'Estatut de Catalunya i davant del hipotètic inici d'un procés de pau a Euskadi. Va comentar les últimes declaracions d'en Rajoy i d'altres líders populars que segons va dir, només volen crear un clima de confrontació. Miralles va expressar l'aposta decidida d'EUiA per la pau i per crear climes de distensió que afavoreixin un procés de pau també a Euskadi. Va donar la benvinguda, en nom de EUiA, al Sinn Féin al grup parlamentari de Esquerra Unitaria-Esquerra Verda Nòrdica (GUE-NGL) i va dir unes paraules en gaèlic per agrair al Raymond McCartney la visita a Catalunya.

Seguidament, Raymond McCartney va fer una presentació prèvia en gaèlic per agrair a EUiA l'oportunitat de visitar Catalunya i al públic la seva assistència. A continuació va fer una petita introducció històrica dels orígens del conflicte irlandès, per el Raymond McCartney l'origen de l'actual conflicte irlandès ve de la discriminació de la població catòlica d'Irlanda del Nord per part dels unionistes protestants. Discriminació tant econòmica com social que va tenir com a conseqüència l'inici per part dels republicans de les mobilitzacions en favor dels drets civils. En una d'aquestes marxes pels drets civils a Derry, l'any 1972, l'exèrcit britànic va provocar la matança coneguda com a Bloody Sunday (Diumenge Sagnant), amb 14 persones mortes (una d'elles cosina d'en McCartney). A partir d'aquests fets es va reactivar la lluita armada per part de l'IRA, organització a la que es va unir el Raymond McCartney i que li va portar a la presó on va passar 17 anys. Avui dia, McCartney és un dels principals protagonistes del Sinn Féin en el procés de pau d'Irlanda. Per ell, perquè un procés de pau pugui tirar endavant ha de donar-se un requisit fonamental: que totes les parts del conflicte siguin presents sense exclusions.Totes les parts han de poder intervenir i expressar la seva opinió. També va dir que és molt important que aquestes negociacions entre les parts es portin a terme sense secretismes, que la societat conegui aquestes converses i d'aquesta manera s'impliqui i abandoni les desconfiances. Un altre punt que va considerar important és que la gent visualitzi que pot intervenir directament en el procés expressant-se políticament, triant els seus representants. Per McCartney el fet de que l'Ulster recuperés les seves institucions va ser un pas molt important. Raymond McCartney també va dir que l'autèntic procés de pau va començar amb el canvi de govern a Gran Bretanya i l'arribada d'en Tony Blair. Segons va dir, les converses amb l'anterior govern conservador no avançaven perquè hi havia por per part dels conservadors. Por a perdre el seu status i privilegis. Per ell, el tret de sortida van ser els acords de divendres sant .

Segons Raymond McCartney les situacions de Catalunya i Euskadi no son comparables a les d'Irlanda, però si que va dir que veu difícil un autèntic procés de pau a Euskadi si primer no es reconeix el dret de totes les parts en conflicte a intervenir-hi, referint-se a la ilegalització de l'expressió política de l'esquerra abertzale que representa a una part important de la societat basca.Posteriorment responent a preguntes del públic assistent va dir que el Sinn Féin està a favor del reconeixement del dret d'autodeterminació.

Va tancar l'acte el coordinador local d'EUiA a Vic, Iñaki Escudero, expressant la voluntat d'EUiA de continuar treballant per afavorir els processos de pau i de obrir espais pel diàleg i la distensió entre les parts del conflicte. Va demanar als presents que exterioritzin els desitjos de pau, ja que com s'està veient el procés de pau a Euskadi te enemics potents.

La visita d'en Raymond McCartney a Vic va finalitzar amb un sopar amb milit ants d'EUiA.

Teniu més informació sobre la visita de McCartney clicant aquest enllaç: http://www.euia.cat/osona/Noticia%20Sinn%20Fein.htm