divendres, 28 d’abril de 2006

L'ARMHC parla de la memòria històrica a Vic convidada per EUiA

L'associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya va visitar Vic el divendres 28 d'abril, convidada per l'assemblea local d'EUiA, dins del marc de les celebracions pel 75è aniversari de la proclamació de la II República. L'acte va voler ser un homenatge a aquelles persones que van defensar la legalitat republicana i que van patir la guerra civil i la posterior repressió franquista.Manel Perona, president de l'ARMHC, va afirmar a preguntes del públic assistent que hi ha moltes possibilitats que a la comarca d'Osona puguin existir foses amb republicans enterrats, ja que era una de les rutes principals de fugida dels republicans cap a França i la segura existència d'hospitals militars, porta a deduir que molts republicans van ser enterrats, víctimes directes de la repressió franquista o per ferides de guerra.

El president de l'ARMHC que va oferir una conferència sota el títol "Fent memòria, fas història", va esposar quines són les activitats que fa l'associació i les raons que van portar a la seva formació. Segons va assegurar Perona, no hi ha ànims de revenja en la seva actuació, sinó el desig de conèixer la realitat d'allò que va passar amb els seus familiars durant la guerra civil i la posterior repressió franquista. Per Perona les excuses que posen aquells que diuen que la seva actuació reobre ferides són cíniques, ja que les persones que no coneixen el destí dels seus familiars encara no han pogut tancar les seves ferides.

A continuació Núria Gallach, secretària de l'associació, va explicar que són més de 800 famílies les que s'han posat en contacte amb l'associació per trobar els seus familiars i que també reben moltes sol·licituds de fora de Catalunya. Segons va afirmar, l'aprovació pel Parlament de Catalunya del cens de desapareguts ha estat de vital importància per poder desenvolupar la seva feina. L'acte, que es va celebrar al Sucre, va ser presentat pel coordinador local d'EUiA, Iñaki Escudero, que va ressaltar la importància d'aquest tipus d'actes per recuperar la memòria i dignitat de les víctimes del franquisme i el compromís d'EUiA amb les víctimes i amb la explicació de la realitat per sobre de noves interpretacions de la història properes al franquisme. Escudero va dir que 75 anys després de la proclamació de la República i un cop passats més de 30 anys de la mort del dictador que es va alçar contra la legalitat republicana, ja va sent hora de tancar el període de l'anomenada transició i començar a parlar clarament d'allò que va passar durant la guerra civil i la posterior repressió franquista, així com del model de societat que portava la II República.

Un cop acabada la conferència es va engegar un debat entre els assistents a l'acte i els ponents sobre aquest tema i en el que es va arribar a la conclusió unànime de que és imprescindible la creació d'un museu que expliqui el període republicà i la repressió dels seus defensors, i que s'hauria de explicar als col·legis aquesta part de la història catalana i espanyola per evitar i contrarestar les noves actituds revisionistes.

La jornada va acabar amb un sopar entre militants i simpatitzants d'EUiA i de l'ARMHC.