diumenge, 6 d’abril del 2008

Interior exhumarà la fossa comuna de Gurb on s’hi troben els cossos d’uns 20-25 republicans morts


La recuperació, prova pilot per fixar el protocol d´exhumacions de la futura llei de fosses, era una antiga reivindicació d´Esquerra Unida i Alternativa

L’exhumació de la fossa de Gurb formarà part d’una prova pilot que servirà per fixar un protocol de cara a la futura aplicació de la Llei de Fosses, que impulsa la conselleria. Saura ha explicat que el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha triat la fossa de Gurb per fer la prova pilot “perquè reuneix les condicions que preveu el projecte de llei: les famílies de 4 desapareguts de Gavà reclamen l’exhumació des de fa anys, existeixen estudis historiogràfics i testimonis orals que en certifiquen l’existència, els ajuntaments de Gurb i Gavà hi estan interessats i el propietari del terreny hi està d’acord”.

Les dades historiogràfiques sobre la fossa, situada entre la masia de Can Cadet i la de La Rovira, asseguren que hi haurien entre 20 i 25 soldats republicans inhumats. L’exhumació es preveu que s’allargarà uns 15 dies. Després, es realitzaran els treballs d’identificació. Quan hagin finalitzat els treballs, tres de les famílies han manifestat la voluntat d’enterrar els cossos amb els seus familiars al cementiri de Gavà. La quarta família prefereix que les restes quedin enterrades en un nínxol al cementiri de Gurb. La resta de cossos localitzats a la fossa i no identificats s’enterraran al cementiri de Gurb.

Els cossos identificats de 4 gavanencs. Fent història.

La tardor de 1938, un grup de veïns de Gavà de la darrera lleva són mobilitzats per fer treballs de manteniment a les pistes del camp d’aviació d’El Prat. Uns mesos més tard, el gener de 1939, els traslladen a defensar la línia de Manresa en els darrers intents de frenar les tropes de Franco. Des de Barcelona, marxen cap a les mines de Fígols i posteriorment cap a Vic per la carretera de Gironella.

Almenys sis dels soldats gavanencs són destinats a defensar la línia defensiva que les tropes republicanes havien muntat al voltant de Gurb (Osona), on les forces franquistes acaben d’arribar seguint un progrés imparable. Les tropes republicanes ofereixen una resistència sagnant durant uns dies, però finalment s’han de retirar. Quatre dels soldats gavanencs hi perden la vida, segons alguns testimonis, per l’impacte d’un projectil de morter.

Dos supervivents ho comuniquen a les famílies en tornar a Gavà i els indiquen el lloc on havien mort els 4 soldats. Pocs dies després, les quatre famílies es traslladen al lloc indicat, al costat de la Masia de Can Cadet. En arribar, el propietari els explica que ha carregat els soldats republicans morts en un carro i els ha enterrat aprofitant un marge al costat d’una riera. També havia recollit els objectes personals dels soldats abans d’enterrar-los, objectes que lliura a les famílies: unes espardenyes que un d’ells havia comprat abans de marxar per anar ben calçat; unes mantes i una fotografia de la filla d’un d’ells.

Posteriorment, les famílies van demanar al bisbat de Vic poder traslladar els cossos, però se’ls va denegar el permís. En canvi, es va permetre dignificar la fossa comuna amb una làpida on figuren els noms dels quatre gavanencs, làpida que encara avui assenyala l’indret on van ser inhumats amb aquest escrit: “Aquí descansen entre altres les restes de Gabriel Ivern; Antonio Olivella; José Roig i Juan Soler. Fills de Gavà (Barcelona). 1-2-1939”. Des de llavors alguns familiars visiten la fossa cada any per dipositar-hi flors.
foto: osona.com