divendres, 2 de maig del 2008

ICV-EUiA proposa actuacions per al Pla Jove de Vic

Des d'ICV-EUiA es considera que aquest document, el Pla Jove de Vic, té una gran importància perquè condicionarà les polítiques juvenils durant els propers quatre anys. Es per tot això que han fet arribar també a totes les entitats juvenils de la ciutat la proposta, amb la voluntat de discutir-la, i si convé, esmenar-la.


PLA JOVE DE VIC

PROPOSTES D’ACTUACIÓ

Dona Jove

1. Realitzar campanyes per al foment de la participació de dones joves tant en els òrgans de participació municipals així com en les associacions i col·lectius de dones. Realitzar una acció positiva per tal de que el Consell Local de Joventut assoleixi nivells de paritat en els seus òrgans decisoris.

2. Habitatges de lloguer per dones joves. L’Ajuntament de Vic ha de vetllar perquè el col·lectiu de dones monoparentals puguin accedir a promocions d'habitatge de lloguer assequible.

3. Desenvolupar, conjuntament amb la comunitat educativa, iniciatives pedagògiques a les escoles encarades a visualitzar el paper de les dones i a promoure actituds no sexistes a partir del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC).

4. Fer campanyes de sensibilització adreçades a la gent jove que trenquin els estereotips creats envers les conductes femenines i masculines i que fomentin l’eliminació de conductes masclistes acceptades socialment.

5. Garantir l’accés de les dones immigrades no regularitzades al seguit de recursos municipals que s’ofereixen actualment en tots el àmbits, independentment de la seva situació legal.

Drets Civils i Llibertats Inividuals

  1. Realitzar campanyes cíviques des de l’ajuntament on es promogui la igualtat de totes les persones, independentment del seu sexe i/o orientació sexual, incloent en les polítiques de joventut la diversitat d’orientació sexual.
  1. Mantenir i donar a conèixer l’oferta de xerrades i tallers participatius sobre sexualitat que s’adreça a l’alumnat d’educació secundària.
  1. Donar suport a aquells projectes d’entitats i institucions que desenvolupen programes i accions, principalment de caire educatiu, que promoguin el coneixement de drets, contribueixin a la sensibilització de l’opinió pública de la ciutat envers el respecte als drets humans i a la dignitat de les persones i treballin la prevenció de potencials situacions de discriminació.

Emancipació i Habitatge


  1. Garantir un percentatge mínim per a joves en les promocions d’habitatge protegit promogudes per l’Ajuntament i destinades a facilitar l’accés a persones amb rendes baixes. La necessitat de promoure habitatges assequibles tant de venda com de lloguer ha de ser un dels objectius prioritaris de la política d’habitatge. Dit això, creiem que el parc d'habitatge públic dotacional dirigit a les persones amb rendes baixes és insuficent per a cobrir la demanda existent.
  1. Desenvolupar la Borsa d’Habitatge Jove, gestionada pel Servei d’Habitatge Jove, com a mecanisme de suport a l’accés de la gent jove a l’habitatge en règim de lloguer, basat en l’acord i la mediació que s’estableix entre arrendadors i arrendataris que ofereix els màxims avantatges i garanties econòmiques i jurídiques per a ambdues parts.
  1. Potenciar el Servei d’Habitatge Jove, per tal que es gestioni el parc d’habitatge públic adreçat a la gent jove i s’ofereixi un servei d’informació, assessorament i gestió de la rehabilitació d’habitatges. Des d’aquí es desenvoluparan programes de mediació entre propietaris i joves per facilitar el lloguer a preus raonables, amb l’aval de l’Administració per donar garanties a les parts.
  1. Crear el lloc web del Servei d’Habitatge Jove, vinculat als portals web de l’Ajuntament de Vic corresponents (joventut i habitatge), centrat principalment en la gestió del servei de la Borsa d’Habitatge Jove.
  1. Oferir places per a l’allotjament d’estudiants mitjançant la construcció de residències d’estudiants que ajudin a solucionar la gran demanda existent a la ciutat.
  1. Impulsar mesures per garantir l’autonomia personal dels joves i de les joves amb discapacitat (habitatges adaptats, assistència personal, ajudes tècniques,...), així com disposar de les informacions necessàries per conèixer el nivell d’accessibilitat o possibilitats d’adaptació dels pisos que s’ofereixen des de la Borsa d’Habitatge Jove.

Formació i Transició al Treball

  1. Crear i desenvolupar el Servei d’Informació i Orientació Laboral Juvenil entre el Punt Jove i el Punt Òmnia, mitjançant l’exposició informativa, la realització de xerrades des del mateix equipament i l’orientació i l’assessorament individualitzat, així com també a través de l’elaboració de tallers externs adreçats principalment a centres d’educació secundària, entitats i equipaments juvenils.
  2. Crear un Pla de Formació-Ocupació que permet el desenvolupament d’itineraris personalitzats per a joves en risc de patir fracàs escolar i/o exclusió social que possibiliten la seva inserció en el món laboral.
  3. Crear una borsa de treball efectiva en cada Centre Educatiu, una borsa de treball adequada als perfils dels i les joves. És a dir, un servei que detecti les capacitats personals i professionals del jovent i sigui capaç d'orientar-lo, conduir-lo envers aquelles especialitats més sol·licitades pel mercat laboral.
  4. Potenciar la realització de pràctiques a les empreses per part de la gent jove amb discapacitat que estudia cicles formatius i formació ocupacional, mitjançant diferents tipus d’incentius que compensin les despeses d’adaptació de l'espai on es desenvolupin.
  5. Incentivar nous filons d’ocupació, que crearien llocs de treball per a la gent jove, principalment en els àmbits dels serveis a la vida diària, els serveis per la millora de la qualitat de vida, els serveis culturals i relatius a l’esbarjo i els temes referents al medi ambient.

Informació juvenil

1. Garantir canals de comunicació estables entre els Punts d’Informació Juvenil i altres serveis d’atenció ciutadana que poden ser també d’especial interès per a la gent jove

2. Impulsar la creació de punts d’informació juvenils descentralitzats juvenils als diferents barris de la ciutat, a partir dels centres cívics.

3. Elaborar i distribuir mensualment un butlletí electrònic de joventut que incorpori aquelles informacions més destacades que siguin d’interès rellevant per a la gent jove de la ciutat.

4. Elaborar una agenda de periodicitat quadrimestral que destaqui aquells esdeveniments d’interès rellevant per a la gent jove

5. Desenvolupar i consolidar una línia comunicativa que, d’acord amb la normativa gràfica establerta, identifiqui clarament aquells productes (serveis, programes, campanyes...) que, implementats des de les diferents àrees i departaments de l’Ajuntament de Vic, vagin adreçats a la gent jove.

6. Elaborar una sèrie de materials comunicatius que possibilitin el coneixement fàcil per part de joves nouvinguts a la ciutat d’aquells serveis i programes que poden ser de gran utilitat per a la seva bona integració ciutadana.

Educació

  1. Impulsar el rol actiu dels representants d’alumnes als Consells Escolars de Centre mitjançant una campanya adreçada principalment als equips docents i a les associacions de mares i pares d’alumnes que promogui la importància de la seva participació en aquest òrgan i doni peu a la consolidació de funcions.
  2. Efectuar amb una periodicitat anual trobades de representants d’alumnes de secundària a totes les escoles que serveixin com a espais de formació i intercanvi, tot facilitant la implicació de les associacions d’estudiants
  3. Dinamitzar l’associacionisme estudiantil en els Centres Educatius de la ciutat. Crear programes als centres d’educació secundària que permetin conèixer les propostes de participació existents al seu voltant.
Participació i associacionisme
  1. Creació del Consell Local de Joventut com una entitat d’interlocució entre els joves i l’Ajuntament. Assegurar el suport per al funcionament ordinari del Consell de la Joventut de Vic, mitjançant la capacitació i la formació dels joves representants.
  2. Assegurar la participació institucional del Consell de la Joventut de Vic en els òrgans de participació de la ciutat, reconeixent-lo com a representant i interlocutor vàlid de la veu de la gent jove de la ciutat.
  3. Assegurar que els processos participatius d’iniciativa municipal que es desenvolupin a la ciutat per a la implementació de plans i projectes que afecten principalment el sector juvenil de la ciutat es facin en col·laboració amb els agents juvenils socials representatius corresponents, i garanteixin el retorn dels resultats i conclusions.
  4. Definir el model de servei i el corresponent programa funcional d’un Espai Jove, com a equipament juvenil de promoció social que incorpora tota una sèrie de dotacions infraestructurals per al desenvolupament d’un programa d’activitats i diversos serveis estables per la gent jove.
  5. Crear un Viver de Projectes Juvenils per tal de donar suport per a l’ús de l’espai públic amb l’objectiu d’informar, assessorar i facilitar els tràmits corresponents a les entitats juvenils que vulguin dur a terme algun tipus d’acció o activitat a l’espai públic.
  6. Incrementar el suport, mitjançant l’atorgament de subvencions, a aquells programes de funcionament ordinari de les associacions i col·lectius juvenils que possibilitin i consolidin el desenvolupament de les activitats previstes, i promoguin la participació dels joves i de les joves en la presa de decisions de l’entitat i contribueixin a millorar la democratització dels seus processos interns.

Esports

  1. Estudiar l’establiment d’un preu especial o la matrícula gratuïta a joves de fins als 25 anys en la inscripció a instal·lacions i poliesportius municipals.
  2. Adequar i ampliar, en cadascun dels barris de la ciutat, equipaments esportius a l’espai públic (places, parcs...), d’accés lliure i gratuït, per a la pràctica d’esports col·lectius.
  3. Aconseguir l’obertura dels patis dels equipaments educatius per al foment de la pràctica esportiva.
  4. Editar un material publicitari que permeti visibilitzar fàcilment aquells equipaments esportius instal·lats en l’espai públic

Salut

  1. Mantenir i potenciar els programes d’educació sexuals i nutricional als centres educatius de secundària
  2. Fer periòdicament una enquesta a adolescents sobre estils de vida relacionats amb la salut (alcohol, tabac, drogues, relacions sexuals...) que serveixi per valorar les tendències i avaluar les intervencions preventives.
  3. Garantir un accés fàcil, econòmic i proper, per part de la gent jove, als mètodesanticonceptius.
  4. Garantir els mecanismes d’accés real al tractament postcoital o anticoncepció d’emergència (pastilla del dia després) millorant la informació i agilitzant els procediments per tal que les joves siguin ateses en un centre sanitari (punt d’atenció en salut sexual i reproductiva, centre per a joves, centre d’atenció primària, programa sanitari d’atenció a la dona o servei d’urgències d’un hospital).
  5. Promoure la creació d’un mecanisme pel qual un professional de la salut vagi de forma periòdica als centres d’educació secundària obrint un espai d’atenció personalitzada al qual poder fer consultes i preguntar dubtes de manera privada.

Inclusió Social

1. Instar els òrgans competents per tal que els menors nouvinguts a la ciutat que tenen el permís de residència puguin també obtenir el permís de treball a l’edat de 16 anys.

2. Desenvolupar el programa d’Escola Taller tenint en compte també les necessitats de diversos col·lectius d’immigrants joves exclosos del mercat de treball.

3. Garantir la bona cobertura de l’acció socioeducativa que es desenvolupa mitjançant la creació d’un servei d’educadors de carrer en aquelles zones i territoris de la ciutat en les quals s’identifiquen adolescents i joves que fan ús continuat de l’espai públic com a gairebé únic espai de relació i convivència, i promoure entre aquests joves el coneixement i l’apropament tant a equipaments juvenils com al teixit associatiu de l’entorn.

4. Desenvolupar un Servei de Mediació Intercultural de l’Ajuntament de Vic per tal que pugui actuar de pont entre els col·lectius juvenils formats per persones immigrades i la població autòctona,

Cultura i Oci Juvenil

1. Ampliar fins a l’edat de 25 anys els descomptes per a joves en tots aquells equipaments (museus) i esdeveniments culturals (festivals) que es duguin a terme a la ciutat i que siguin d’iniciativa municipal.

2. Estendre a tota la ciutat l’existència d’una biblioteca o aules d’estudi nocturnes, obertes de dilluns a diumenge adaptada a les necessitats educatives dels estudiants.

3. Posar en marxa una Aula de Projectes Artístics i Culturals que possibiliti a la gent jove disposar d’un espai on poder desenvolupar la seva obra artística en convivència amb altres joves creadors.

4. Dissenyar i desenvolupar un programa que identifiqui diferents espais a la ciutat per tal de donar sortida a aquells joves que desenvolupen la seva obra creativa mitjançant els grafits.

5. Establir un circuit de promoció per tal que aquelles persones joves perquè puguin donar a conèixer la seva obra en algun dels certàmens o festivals artístics i culturals que, de manera estable, periòdica i de cert reconeixement social, tenen lloc a la ciutat.

6. Mantenir el suport a la realització d’activitats nocturnes sempre i quan aquestes es tinguin lloc bé a partir d’una iniciativa juvenil o en col·laboració amb entitats o grups de joves.

7. Dotació d’un servei autobusos nocturns per traslldar a la gent jove als centres d’oci nocturn.

Mobilitat


  1. Estudiar la viabilitat d’una targeta jove per tal que permeti l’ús il·limitat

de desplaçaments en transport públic de forma gratuita.

  1. Reduir les tarifes per aquelles persones que es troben en atur o amb rendes inferiors a un determinats valor.
  1. Facilitar l’ús de la bicicleta i el coneixement de la ciutat d’una forma distinta a partir del desenvolupament sostingut del parc públic de bicicletes de lloguer en l’àmbit municipa
  2. Augmentar el nombre de carrils bici existents per tal de facilitar l’ús d’aquest transport a la ciutat tot establint espais específics per a la seva circulació diferenciats d’aquells que són per als vehicles motoritzats i per als vianants.