dilluns, 19 de maig del 2008

ICV-EUiA proposa elaborar un cens de piscines a Vic per controlar el mal ús de l’aigua

MOCIÓ D'ICV-EUiA


• Amb l’actual situació de sequera s’ha fet més notori que vivim en un país estructuralment sec, amb un clima mediterrani en el que l’escassetat d’aigua és una característica del propi ecosistema.

• Segons els experts aquesta situació de sequera, si bé en aquesta ocasió és més perllongada, no és excepcional i l’escassetat d’aigua s’anirà mantenint cíclicament, si no és que es veu agreujada pels efectes del canvi climàtic.

• L’aigua és un recurs bàsic fonamental per a la nostra subsistència com a individus i com a col•lectivitat i, en conseqüència, és imprescindible fer-ne un consum responsable i una gestió eficient de tots els recursos hídrics de què disposem per tal de garantir-ne la disponibilitat futura.

• Davant l’escassetat d’aigua i la necessitat d’assegurar al màxim el seu abastament a la població i altres usos declarats prioritaris, el Govern de la Generalitat ha adoptat mesures tendents a racionalitzar i economitzar l’ús de l’aigua des del seu origen fins a la seva utilització pel consumidor final, mitjançant el Decret 84/2007 de 3 d’abril, conegut com a decret de sequera .

• Una de les mesures que planteja l’esmentat decret és la completa prohibició de l’ompliment de piscines privades o públiques amb aigua de xarxa i que no disposin de circuits tancats de recirculació d’aigua.

• Tot i que cal confiar en la consciència ciutadana a l’hora d’estalviar l’aigua i d’evitar pràctiques no autoritzades que en comporten un malbaratament, seria convenient aplicar mesures informatives i de control als titulars de les piscines per tal fer efectives les mesures establertes.

• L’abastament d’aigua potable és una competència municipal, així com la potestat de policia administrativa i en conseqüència la capacitat inspectora i la potestat sancionadora.

Per tot això PROPOSA:

1. Elaborar un CENS MUNICIPAL DE PISCINES en el que constin totes aquelles piscines privades existents en el terme municipal, tant si son fixes com si són desmuntables, amb una capacitat superior a 5.000 litres.

2. Que en el cens es faci constar el sistema de proveïment d’aigua de cada piscina i si disposa o no d’un sistema de recuperació o d’un circuit tancat de recirculació.

3. Que aprofitant l’elaboració del cens de piscines es realitzi una campanya per a incentivar la utilització d’aigua provinent de captacions i la instal•lació de sistemes de recuperació permanent d’aigua.

4. Establir els mecanismes d’actualització de l’esmentat cens per tal de garantir que reflecteixi en tot moment la realitat.