dijous, 29 de gener del 2009

ICV-EUiA de Vic demanarà reconèixer les víctimes dels bombardejos franquistes de fa 70 anys

ICV-EUiA de Vic presentarà al proper Ple del dia 9 de febrer una moció per commemorar les víctimes dels bombardeigs franquistes, atès que aquest any se celebren els 70 anys.
La proposta inclou una declaració institucional en memòria de les víctimes i un acte d’homenatge al que fou el darrer alcalde republicà de Vic, Marià Serra i Badell, màxim representant civil de la ciutat en aquells moments tràgics. La moció també demana que es col•labori amb la Direcció General de la Memòria Democràtica de Catalunya.

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA PER LA MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG FRANQUISTA SOBRE VIC, EN EL SEU 70è ANIVERSARI
  • Atès que enguany fa setanta anys que Vic fou ocupada per les tropes franquistes, concretament el dia 1 de febrer del 1939. Una ocupació que va anar precedida per tres bombardejos aeris sobre la població civil de la ciutat que provocaren nombroses víctimes i importants destrosses materials.
  • Atès que Vic va ser uns dels 137 municipis de Catalunya afectats pels bombardejos, on es calcula que van morir, pel cap baix, més de 4.700 persones – el 70% de totes les víctimes per bombardejos de l’estat espanyol- i que aquests bombardejos sistemàtics sobre la societat civil, van encetar un nou model de guerra, utilitzat fins als nostres dies: el càstig aeri sobre la població civil.
  • Atès que les víctimes i els familiars d’aquells bombardejos no han estat suficientment reconeguts per l’Ajuntament de Vic.
  • Atès que la Direcció General de la Memòria Democràtica, depenent del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació Ciutadana proposa polítiques públiques de recuperació de la Memòria Democràtica i fomenta, a través de convocatòries públiques o mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, les iniciatives que en matèria de memòria democràtica puguin sorgir de la societat civil o dels ajuntaments.

És per aquests motius que l’Ajuntament de Vic

ACORDA

PRIMER. Fer una declaració institucional en memòria de les víctimes dels bombardejos del 21 de desembre de 1938 i del 20 i 25 de gener de 1939 a la nostra ciutat. Tal com han fet altres ciutats catalanes on la cruesa dels bombardejos va ser molt significativa.

SEGON. Realitzar un acte d’homenatge institucional al que fou el darrer alcalde republicà de Vic, Marià Serra i Badell, màxim representant civil de la ciutat en aquells moments tràgics.

TERCER. Col·laborar amb la Direcció General de la Memòria Democràtica de Catalunya, depenent del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, per tal de fer possible que els bombardejos sobre la població civil de Vic siguin recordats com pertoca, i això és: homenatjant i recordant els veïns civils de la nostra ciutat morts en aquells tres dies tràgics.

Vic, 27 de gener de 2009