dimarts, 2 de setembre del 2008

EUiA s´adhereix al manifest de l´onze de setembre promogut per Òmnium

L´acte central de l´anomenada `Festa per la Llibertat´ tindrà lloc al Passeig Lluís Companys de Barcelona, a partir de les 10 del matí

Aquest any, la direcció d´EUiA s´ha tornat a adherir al manifest promogut per Òmnium Cultural amb motiu de l´onze de setembre, una proposta que l´entitat adreça a les organitzacions socials, polítiques i culturals de Catalunya perquè la celebració de la Diada nacional tingui el caràcter més unitari i ample possible.

A continuació reproduïm el manifest d´enguany:


Manifest de l´11 de Setembre del 2008

De nou ens reunim, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, en la Festa per la Llibertat, acte de commemoració popular promogut per la societat civil amb carácter festiu i popular, però també reivindicatiu.
Avui volem clamar amb força que no acceptarem que es vulneri la voluntat del poble català i, per tant, no ens quedarem de braços plegats davant de cap retallada més a l´Estatut de Catalunya, tal com es pretén fer des del Tribunal Constitucional. L´Estatut de Catalunya hauria de ser el text legal que el propi Parlament de Catalunya aprovés en representació dels seus ciutadans. L´Estatut del 2006 ja va significar una forta renúncia respecte a l´ambiciós text original que havia recolzat el 89% del Parlament de Catalunya.
En qualsevol cas, l´Estatut del 2006 va ser aprovat pel Congrés dels Diputats i referendat pel poble de Catalunya. Dos anys després, no podem acceptar que un Tribunal Constitucional desacreditat per la seva composició partidista i clarament bel•ligerant contra l´avanç de l´autogovern pugui decidir sobre el nostre estatut. En definitiva, no reconeixem la legitimitat del Tribunal Constitucional per dictar una sentència que rebaixi encara més el text estatutari.
Volem denunciar, a més a més, que l´Estat està impedint amb totes les seves forces l´aplicació efectiva del nou Estatut: la invasió de competències contemplades en el text i l´incompliment dels compromisos de finançament previstos impossibiliten l´aplicació dels limitats avenços que el nou text contenia. Fins quan haurem d´aguantar una Espanya que té la paella pel mànec i que no està disposada a complir les seves pròpies lleis?
Davant d´aquesta realitat indignant, reclamem la unitat de la societat civil catalana i de les seves forces polítiques per tal de fer respectar la voluntat del poble de Catalunya. Una sentència que rebaixi encara més l´Estatut només pot ser resposta mitjançant la transversalitat civil i política, que oblidi els interessos particulars i prioritzi els del país.
Avui, 11 de setembre de 2008, volem recordar també que, en plena era de la informació, aproximadament la meitat dels valencians no poden veure TV3, en el que és un atac a la unitat de la llengua catalana, però també als drets humans més elementals, com la llibertat d´expressió. Que sàpiga tothom que continuarem lluitant des de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià per un espai comunicatiu compartit i per construir conjuntament un futur més just i més lliure.
I aquest 2008 volem reclamar, també, la capacitat de decidir des de casa nostra sobre la planificació de la xarxa de transports i infraestructures, des d´una perspectiva nacionalment autocentrada i ambientalment sostenible, al servei de tota la societat.
Commemorem la Diada Nacional de Catalunya de manera festiva, i la seguirem commemorant. Per això volem dir ben fort: continuarem defensant i construint el nostre país, amb tothom i per a tothom. Junts, per Catalunya.