divendres, 19 de setembre del 2008

ICV-EUiA denuncia que l’obligatorietat dels EBE suposa una vulneració del dret a l’escolarització

El grup municipal d’ICV-EUiA ha reaccionat amb contundència davant les declaracions efectuades per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, sobre l’obligatorietat d’assistència a l’Espai de Benvinguda Educativa (EBE), inaugurat aquest dilluns. L’alcalde i el regidor d’Acció Social, Joan López, van explicar que l’EBE és un instrument més de l’acollida a la ciutat i que tots els nens, vinguin d’on vinguin (fins i tot els catalans), hi hauran de passar, tal com marca el protocol establert per l’Ajuntament.
Els ecosocialistes consideren que aquesta obligatorietat vulnera la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia. ICV-EUiA reclamen a l’alcalde que faci complir la llei i garanteixi tota la informació a les famílies nouvingudes perquè puguin escollir el centre escolar dels seus fills. En cas contrari, no descarten emprendre accions legals. (informació: osona.com).

NOTA DE PREMSA

ICV-EUiA exigeix a l’alcalde de Vic que compleixi la llei

El grup municipal ecosocialista denuncia que l’obligatorietat dels EBE una vulneració del dret a l’escolarització

Davant les manifestacions públiques fetes per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, sobre la obligatorietat de tots els alumnes de nova incorporació, i d’origen estranger, d’acudir a l’Espai de Benvinguda Educativa, el grup municipal d’ICV-EUiA vol manifestar el següent:

1.- Que l’assistència a aquest espai, ubicat a Casa Caritat, per tant fora de l’àmbit escolar, no és ni pot ser obligatòria ja que tant la Constitució espanyola com l’Estatut d’Autonomia de Catalunya garanteixen el dret dels pares a escolaritzar els fills al sistema ordinari, tal com va afirmar en el seu dia el president de la Generalitat al Parlament de Catalunya.

2- Que l’obligació d’acudir a l’Espai de Benvinguda Educativa vulnera el dret dels infants i joves de ser escolaritzat consagrat en l’article 27.1 de la Constitució Espanyola, i alhora vulnera l’article 28 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants.

3.- Que l’esborrany de la nova llei d’educació de Catalunya estableix en el seu article 29 que els projectes educatius dels centres han de considerar la participació de tot l’alumnat en els entorns escolars ordinaris, independentment de les seves condicions i capacitats.

4.- Que els Espais de Benvinguda Educativa desvirtuen el Model Vic fins al punt de fer-lo irreconeixible i responen, només, a les necessitats polítiques de l’actual equip de govern i no a les dels nens i nenes que en seran usuaris.

5.-Que és incomprensible que s’hagi posat en funcionament aquest recurs sense disposar d’un document marc que en reguli les característiques, la qual cosa genera inseguretat jurídica i constitueix un engany per a les famílies que es veuran privades d’escolaritzar els seus fills de forma normalitzada sense conèixer les alternatives de què disposen.

6.- Per tot això, i reservant-nos el dret a emprendre les accions legals que considerem adients, exigim a l’alcalde de Vic que compleixi amb el marc legal establert i que garanteixi a les famílies nouvingudes tota la informació necessària per tal que tinguin l’oportunitat de portar el seus fills a l’escola ordinària al costat de la resta de nens i nenes.