dimarts, 30 de setembre del 2008

El Consell Nacional d´EUiA aprova canalitzar els ajuts a la reconstrucció de l´illa de Cuba a través de la plataforma unitària `Defensem Cuba´

Arran del desastre causat a principis de setembre pels huracans Gustav i Ike a l´illa de Cuba, el Consell Nacional d´EUiA va acordar, ahir dilluns, recomanar a la militància que faci arribar els ajuts econòmics a través de la plataforma unitària `Defensem Cuba´.

Recordem que l´huracà Ike ha provocat la destrucció de collites i infrastructures agrícoles, instal•lacions elèctriques i d´aigua, línies telefòniques, etc., agreujant la situació econòmica del país i de la seva ciutadania que duu més de 40 anys sotmesa al bloqueig econòmic dels Estats Units.

Davant aquesta situació d´emergència humanitària, Defensem Cuba ha demanat a les institucions catalanes (ajuntament, entitats supramunicipals, govern de la Generalitat) el suport a les institucions cubanes per a pal•liar les conseqüències de pas dels huracans i iniciar tan aviat com sigui possible les tasques de reconstrucció conjuntament amb les autoritats locals.

Aquesta plataforma unitària, que compta amb el suport d´associacions i entitats solidàries, sindicats, partits polítics d´esquerres, entre d´altres, porta a terme la Campanya Ajuda Urgent a Cuba Huracà Gustav e Ike. Els ajuts es poden ingressar al número de compte de Defensem Cuba:

Entitat (La Caixa):2100 – Oficina: 3318 – Ctl:60 – Núm. Compte: 2200054246

Resumit: 2100-3318-60-2200054246

dimecres, 24 de setembre del 2008

Programa FESTA L'ALTERNATIVA 2008

clica a sobre de la imatge per a ampliar-la

divendres, 19 de setembre del 2008

ICV-EUiA denuncia que l’obligatorietat dels EBE suposa una vulneració del dret a l’escolarització

El grup municipal d’ICV-EUiA ha reaccionat amb contundència davant les declaracions efectuades per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, sobre l’obligatorietat d’assistència a l’Espai de Benvinguda Educativa (EBE), inaugurat aquest dilluns. L’alcalde i el regidor d’Acció Social, Joan López, van explicar que l’EBE és un instrument més de l’acollida a la ciutat i que tots els nens, vinguin d’on vinguin (fins i tot els catalans), hi hauran de passar, tal com marca el protocol establert per l’Ajuntament.
Els ecosocialistes consideren que aquesta obligatorietat vulnera la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia. ICV-EUiA reclamen a l’alcalde que faci complir la llei i garanteixi tota la informació a les famílies nouvingudes perquè puguin escollir el centre escolar dels seus fills. En cas contrari, no descarten emprendre accions legals. (informació: osona.com).

NOTA DE PREMSA

ICV-EUiA exigeix a l’alcalde de Vic que compleixi la llei

El grup municipal ecosocialista denuncia que l’obligatorietat dels EBE una vulneració del dret a l’escolarització

Davant les manifestacions públiques fetes per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, sobre la obligatorietat de tots els alumnes de nova incorporació, i d’origen estranger, d’acudir a l’Espai de Benvinguda Educativa, el grup municipal d’ICV-EUiA vol manifestar el següent:

1.- Que l’assistència a aquest espai, ubicat a Casa Caritat, per tant fora de l’àmbit escolar, no és ni pot ser obligatòria ja que tant la Constitució espanyola com l’Estatut d’Autonomia de Catalunya garanteixen el dret dels pares a escolaritzar els fills al sistema ordinari, tal com va afirmar en el seu dia el president de la Generalitat al Parlament de Catalunya.

2- Que l’obligació d’acudir a l’Espai de Benvinguda Educativa vulnera el dret dels infants i joves de ser escolaritzat consagrat en l’article 27.1 de la Constitució Espanyola, i alhora vulnera l’article 28 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants.

3.- Que l’esborrany de la nova llei d’educació de Catalunya estableix en el seu article 29 que els projectes educatius dels centres han de considerar la participació de tot l’alumnat en els entorns escolars ordinaris, independentment de les seves condicions i capacitats.

4.- Que els Espais de Benvinguda Educativa desvirtuen el Model Vic fins al punt de fer-lo irreconeixible i responen, només, a les necessitats polítiques de l’actual equip de govern i no a les dels nens i nenes que en seran usuaris.

5.-Que és incomprensible que s’hagi posat en funcionament aquest recurs sense disposar d’un document marc que en reguli les característiques, la qual cosa genera inseguretat jurídica i constitueix un engany per a les famílies que es veuran privades d’escolaritzar els seus fills de forma normalitzada sense conèixer les alternatives de què disposen.

6.- Per tot això, i reservant-nos el dret a emprendre les accions legals que considerem adients, exigim a l’alcalde de Vic que compleixi amb el marc legal establert i que garanteixi a les famílies nouvingudes tota la informació necessària per tal que tinguin l’oportunitat de portar el seus fills a l’escola ordinària al costat de la resta de nens i nenes.

dimecres, 10 de setembre del 2008

Manifest d'EUiA per l'11 de setembre. Sempre a l´esquerra! Catalunya roja, verda i lliure!

Per un finançament just i solidari complint l´Estatut.

La crisi no l´han de pagar els treballadors i les treballadores


L´11 de Setembre és un dia reivindicatiu, unitari i per mobilitzar-se. A la Diada d´aquest any, EUiA promou l´avenç dels drets socials i nacionals de Catalunya, que inclou el dret a l´autodeterminació, en un federalisme plurinacional i republicà.

Per EUiA, enguany cal sortir al carrer i mostrar unitàriament des d´iniciatives diverses- que volem aconseguir un finançament just per a Catalunya, que la crisi no l´han de pagar els treballadors i que volem el dret de decidir.

Quan els catalans i les catalanes estem units som més forts. És per això, que EUiA defensa la unitat de les forces polítiques i avançar més en complicitats de les organitzacions socials, per a què el nou model de finançament sigui possible. És una evidència, i més després de publicar les balances fiscals, que que els catalans puguem viure millor i avançar en l´autogovern, va lligat a què es compleixi l´Estatut, ja. L´11 de Setembre cal recordar, de nou, que el govern espanyol és el responsable que no s´hagi complert el termini (9 d´agost) i també cal reclamar a Zapatero que compleixi la llei.

La Diada arriba en moments de crisi econòmica i d´esgotament del model de creixement. El govern del PSOE proposa una gestió de la crisi incompatible amb els necessaris canvis socials, fiscals i ecològics. La crisi no és només per la conjuntura internacional i el preu del petroli. És també per l´esgotament d´un model econòmic, laboral i social, fràgil i injust. Abans de la crisi ja teníem un sistema desequilibrat: injust repartiment de la riquesa treball precari, baixos salaris i pensions un Estat del benestar dels més dèbils d´Europa i uns models social i fiscal injustos, en un sistema energètic i de mobilitat insostenible. I ara, cal afegir més atur.

Després d´anys d´especulació i d´enriquiment d´uns quants, la crisi no l´han de pagar la gent treballadora. Per EUiA cal canviar les polítiques econòmiques, laborals, socials i ambientals, per avançar en una resposta d´esquerres a la crisi posant l´economia al servei de les persones: reduir precarietat i accidents laborals millors sous i incrementar les pensions mínimes i equiparar-les al salari mínim de 1.000 euros convergència social amb Europa amb nous drets garantir l´habitatge i millors serveis públics política industrial, energètica i de transport públic per un desenvolupament sostenible un sistema fiscal just i progressiu una política d´immigració de drets i deures.

EUiA aposta per una Catalunya i un govern d´esquerres. El govern català ha donat passes en l´aplicació de polítiques progressistes, però també existeixen ombres i maneres de fer que generen insatisfaccions a gent d´esquerres. Per EUiA complir l´Acord d´Entesa està per sobre de qualsevol equilibri pressupostari i el govern ha de millorar –en continguts i pràctiques- per un nou impuls a les polítiques socials i mediambientals, a les polítiques industrials, les d´ocupació i frenar les deslocalitzacions, i l´ampliació de l´autogovern i la qualitat democràtica. Complir l´Acord d´Entesa és, també, una bona vacuna a la sociovergència i a què pogués tornar la dreta.

EUiA recorda l´11 de Setembre que quan un sistema econòmic presenta una distribució de la renda regressiva, creix l´atur i és mantenen els índexs de pobresa, el govern català ha de fomentar les polítiques redistributives i les polítiques socials. També polítiques per a millorar les condicions de vida del jovent, actuant contra la precarietat laboral, acabant amb el fenomen del mileurisme i garantint el dret a l´habitatge.

L´11 de Setembre és, també, una diada solidària amb totes les persones i pobles que lluiten per la pau i la llibertat. Especialment volem recordar el 35 aniversari del cop d´Estat feixista a Xile en el Centenari del naixement de Salvador Allende.

Decidir per avançar! Sempre a l´esquerra! Catalunya roja, verda i lliure!

dilluns, 8 de setembre del 2008

ICV-EUiA de Vic es posiciona contra la creació d'una empresa municipal de serveis a Vic

Per a ICV-EUiA la creació de l'empresa Sermuvic, S.L. aprovada al Ple municipal d'avui donarà lloc a “confusions” i suposarà una manca total de transperència econòmica. ICV-EUiA de Vic ha votat "NO" a la creació d’una nova empresa municipal que indueix deliberadament a la privatització i a la malversació de diners públics.
Aquesta nova societat inclourà la gestió de diverses activitats, com el servei d'obres i aspectes de l'urbanisme, obra pública, mobilitat i comunicacions de la ciutat.

NOTA DE PREMSA

Sermuvic SL o com fer un ajuntament paral•lel per a evitar la transparència econòmica.

ICV-EUiA votarà NO a la creació d’una nova empresa municipal que indueix deliberadament a la privatització i a la malversació de diners públics.

Davant de la propera constitució de l'empresa municipal Sermuvic SL, que s'haurà d'aprovar en plenari el proper dia 8 de setembre, el grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Vic vol fer públiques les següents consideracions.

  1. El fet que aquesta societat inclogui tota mena d'activitats (serveis d'obres i gestió en àmbits tan diversos com l'urbanisme, obra pública, vialitat, mobilitat, comunicacions...) pot donar lloc a confusions i suposa una manca total de transparència econòmica, perquè serà impossible establir un control dels resultats, doncs en una mateixa societat es produiran activitats amb pèrdues i d'altres amb guanys, sense la possibilitat d'establir un anàlisi acurat de la gestió.
  2. No aprovem que una mateixa societat es configuri alhora per a prestar serveis i per a detentar accions d'altres societats. Nosaltres creiem que caldria separar les funcions executives de les mercantils.
  3. L'òrgan d'administració (consell d'administració) es configura com un veritable Ajuntament a l'ombra, ja que té totes les facultats de planificació, gestió, contractació i execució directe en gairebé tots els àmbits de l'acció municipal. El consell d'administració es preveu amb només cinc membres, essent l'únic representant polític el regidor de Serveis, la resta seran tècnics municipals.
  4. Creiem que, tal i com es constitueix Sermuvic SL, s'està privant de forma fraudulenta al electes locals del seu dret de participar i controlar la gestió pública local. No es pot dir que aquest dret quedi suplit pel fet que la junta general sigui el plenari de l'Ajuntament, doncs les seves facultats són mínimes i molt genèriques.
  5. És discutible que la Secretària i l'Interventor de l'Ajuntament, que han d'exercir una acció de control de la legalitat i de l'eficiència econòmica, formin part del Consell d'administració i per tant aprovin els contractes, les compres i els comptes de la societat que després hauran de supervisar i intervenir des de l'Ajuntament. Això els privarà d'imparcialitat.

Per tot això anunciem que votarem en contra de la constitució d'aquesta societat i prevenim a la ciutadania que la seva posada en marxa incrementarà l'opacitat en la gestió econòmica de l'Ajuntament.

dimecres, 3 de setembre del 2008

ICV-EUiA fa rectificar l'Ajuntament de Vic una irregularitat relacionada amb el nou pàrquing del teatre

L'Ajuntament de Vic haurà de rectificar una deficiència en l'acord del ple de juliol en el qual s'aprovava l'expedient de contractació de les obres del nou pàrquing soterrani del teatre-auditori.

La deficiència va ser denunciada en l'últim ple per ICV-EUiA, que després va demanar un informe de secretaria al respecte. Ara l'informe de secretari i un altre de l'interventor municipal adverteixen de la irregularitat, que s'haurà d'esmenar quan es faci l'adjudicació de les obres.

De fet, l'acord del ple de juliol ja es va prendre malgrat haver-hi un informe de l'interventor que advertia de la irregularitat de l'aprovació. L'error rau en haver aprovat l'expedient de contractació de les obres, per valor de 5,4 milinos d'euros, sense que aquests diners estessin consignats en el pressupost municipal. La sortida legal que ha trobat l'Ajuntament per no haver de declarar nul l'acord del ple del juliol és declarar la despesa com a plurianual i, per tant, poder-la consignar en futurs pressupostos.

notícia: el 9Nou web

dimarts, 2 de setembre del 2008

EUiA s´adhereix al manifest de l´onze de setembre promogut per Òmnium

L´acte central de l´anomenada `Festa per la Llibertat´ tindrà lloc al Passeig Lluís Companys de Barcelona, a partir de les 10 del matí

Aquest any, la direcció d´EUiA s´ha tornat a adherir al manifest promogut per Òmnium Cultural amb motiu de l´onze de setembre, una proposta que l´entitat adreça a les organitzacions socials, polítiques i culturals de Catalunya perquè la celebració de la Diada nacional tingui el caràcter més unitari i ample possible.

A continuació reproduïm el manifest d´enguany:


Manifest de l´11 de Setembre del 2008

De nou ens reunim, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, en la Festa per la Llibertat, acte de commemoració popular promogut per la societat civil amb carácter festiu i popular, però també reivindicatiu.
Avui volem clamar amb força que no acceptarem que es vulneri la voluntat del poble català i, per tant, no ens quedarem de braços plegats davant de cap retallada més a l´Estatut de Catalunya, tal com es pretén fer des del Tribunal Constitucional. L´Estatut de Catalunya hauria de ser el text legal que el propi Parlament de Catalunya aprovés en representació dels seus ciutadans. L´Estatut del 2006 ja va significar una forta renúncia respecte a l´ambiciós text original que havia recolzat el 89% del Parlament de Catalunya.
En qualsevol cas, l´Estatut del 2006 va ser aprovat pel Congrés dels Diputats i referendat pel poble de Catalunya. Dos anys després, no podem acceptar que un Tribunal Constitucional desacreditat per la seva composició partidista i clarament bel•ligerant contra l´avanç de l´autogovern pugui decidir sobre el nostre estatut. En definitiva, no reconeixem la legitimitat del Tribunal Constitucional per dictar una sentència que rebaixi encara més el text estatutari.
Volem denunciar, a més a més, que l´Estat està impedint amb totes les seves forces l´aplicació efectiva del nou Estatut: la invasió de competències contemplades en el text i l´incompliment dels compromisos de finançament previstos impossibiliten l´aplicació dels limitats avenços que el nou text contenia. Fins quan haurem d´aguantar una Espanya que té la paella pel mànec i que no està disposada a complir les seves pròpies lleis?
Davant d´aquesta realitat indignant, reclamem la unitat de la societat civil catalana i de les seves forces polítiques per tal de fer respectar la voluntat del poble de Catalunya. Una sentència que rebaixi encara més l´Estatut només pot ser resposta mitjançant la transversalitat civil i política, que oblidi els interessos particulars i prioritzi els del país.
Avui, 11 de setembre de 2008, volem recordar també que, en plena era de la informació, aproximadament la meitat dels valencians no poden veure TV3, en el que és un atac a la unitat de la llengua catalana, però també als drets humans més elementals, com la llibertat d´expressió. Que sàpiga tothom que continuarem lluitant des de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià per un espai comunicatiu compartit i per construir conjuntament un futur més just i més lliure.
I aquest 2008 volem reclamar, també, la capacitat de decidir des de casa nostra sobre la planificació de la xarxa de transports i infraestructures, des d´una perspectiva nacionalment autocentrada i ambientalment sostenible, al servei de tota la societat.
Commemorem la Diada Nacional de Catalunya de manera festiva, i la seguirem commemorant. Per això volem dir ben fort: continuarem defensant i construint el nostre país, amb tothom i per a tothom. Junts, per Catalunya.