divendres, 20 de febrer del 2009

Els treballadors d'Osona es mobilitzen contra la crisi i l'atur

Unes 300 persones es manifesten a Vic per demanar un 'pla de xoc' per fer front a l'augment de l'atur a la comarca
Marc Riera i Morató // ACN


Vic (ACN).- Unes 300 persones han participat aquest dimecres a Vic en la manifestació convocada pels sindicats UGT i CCOO per demanar un 'pla de xoc d'urgència' per fer front a l'augment de l'atur a Osona. Les previsions apunten que aquest mes de febrer la comarca haurà superat la barrera dels 10.000 aturats.
El secretaris generals dels sindicats convocants, Miquel Sánchez (CCOO) i Cesc Poch, diuen que en el cas d'Osona la situació s'agreuja perquè després de la crisi del tèxtil la comarca s'havia 'apuntalat' amb la construcció. Ara, amb la davallada d'aquest sector els sindicats denuncien que no hi ha mesures ni projectes perquè els treballadors es puguin reciclar 'per una ocupació futura'.

Sánchez ha deixat clar que malgrat la crisi sigui global en el cas d'Osona es troba a faltar la taula de concertació que des de fa anys demanen els sindicats i que, segons ells, empresaris i administració han anat demorant. Ara les administracions promouen segons el responsable de CCOO 'taules i tauletes' en plena crisi fet que obligarà a 'haver de córrer molt més' per poder posar-se al nivell d'altres comarques que prèviament havien fet aquesta planificació per part de tots els agents econòmics.
Quant a la creació de diferents taules d'agents per afrontar la crisi, els sindicats diuen que apostaran perquè es consolidin però no només per la situació actual sinó d'una manera 'estable'. Segons Cesc Poch, aquestes haurien de tenir una funció similar a la que a nivell català fa el Consell Econòmic i Social i fer planificació en aspectes com la formació, l'atur o el sol industrial. Aquesta demanda de crear una mesa 'estable' la volen concretar durant els propers dies.
Entre les reclamacions que aquest dimecres han fet els sindicats durant la manifestació hi hagut la petició de més 'transparència i informació' entorn dels llocs de treball que es crearan amb el 'Pla Zapatero'. Els sindicats exigeixen que es facin públiques les xifres i que es faci un 'seguiment de l'ocupació creada'. En l'assemblea prèvia a la manifestació s'han anunciat més mobilitzacions futures.

A l'arribada a l'edifici del Sucre, on ha acabat la manifestació, representants dels sindicats convocants s'han reunit breument amb el president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa, i amb el delegat del Govern a les comarques centrals, Jordi Fàbrega. Els sindicalistes també han conversat sobre la difícil situació amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que en aquells moments sortia d'un acte que s'havia fet al mateix edifici.
A més de la pancarta que encapçalava la manifestació amb el lema 'Pel treball i contra la crisi a Osona' n'hi havia d'altres com la dels treballadors de la pelletera Colomer Munmany. En breu la direcció d'aquesta empresa presentarà un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà a 95 treballadors. Entre els assistents també hi havia treballadors d'empreses afectades actualment per expedients temporals com Girbau de Vic.