dimecres, 25 de febrer del 2009

ICV-EUiA denuncia la renúncia de l’Ajuntament de Vic per rehabilitar el Molí d’en Saborit

La coalició exigeix fer complir el conveni amb l’empresa Genís- Antel que l’any 2004 es va comprometre a rehabilitar el molí fariner del segle XVIII
Des del grup municipal d’ICV-EUiA es reclama que l’Ajuntament de Vic faci respectar a l’empresa Genís Antel, el compliment del conveni de l’any 2004 amb l’empresa pellaire, en el qual es comprometia a rehabilitar el Molí d’en Saborit com una de les contrapartides per la requalificació del seu patrimoni industrial.
El Molí d’en Saborit és un element arquitectònic i patrimonial molt important per la ciutat ja que està lligat a la tradició adobera de la ciutat i a la ribera del riu Mèder, esdevenint en el seu moment un veritable rebost per la ciutat. Malgrat la importancia patrimonial del molí fariner i la rehabilitació promesa des de l'administració de dedicar la casa a Centre d'Educació Mediambiental i altres activitats paral.leles de formació, civisme i convivència, l'edifici del Molí d’en Saborit pateix un procés de degradació per manca d'una actuació preventiva que el consolidi.

Convé recordar que en l’acte dels 100 dies de govern, l’alcalde de Vic va afirmar textualment que: “L’Ajuntament de Vic crearà un Centre de Recursos i Informació Ambiental situat provisionalment al carrer Santa Eulàlia. Més endavant, rehabilitarem un espai preciós com és el Molí d’en Saborit, a tocar el riu Méder i molt proper a la nova zona del complex cultural de la ciutat”.
Des del nostre grup municipal volem denunciar la desídia que ha caracteritzat aquest tema a partir de la sortida del govern del regidor Xavier Tornafoch a l’octubre del 2007, ja que en el seu moment es van realitzar les gestions necessàries per endegar el projecte de Centre Ambiental, però no ha tingut mai més cap mena de continuïtat.

Des d’ICV-EUiA aplaudim la Declaració de Bé d’Interès Cultural del Barri de les Adoberies per part del Govern de la Generalitat, fet que contrasta amb la deixadesa amb què es treballa des de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Vic.

foto: osona.com

dimarts, 24 de febrer del 2009

Els coordinadors i coordinadores territorials d´EUiA posen en comú la feina feta i els reptes polítics immediats

Ahir a la tarda es va celebrar una reunió de coordinadors i coordinadores territorials d´EUiA per analitzar els principals reptes polítics de la formació a partir dels acords presos en la 5ª Assemblea Nacional, que va tenir lloc ara fa 3 mesos. En aquest sentit, el coordinador general de la formació, Jordi Miralles -acompanyat a la taula pel responsable d´Organització, Juanjo Fernández, i la secretària del Consell Nacional, Rut Garrido-, va centrar la seva intervenció en l´actual conjuntura de crisi econòmica i la importància d´estendre per tot Catalunya les propostes concretes d´EUiA per a fer-hi front, un acord aprovat a la 5ª Assemblea en forma de resolució i que s´ha anat desenvolupant tenint en compte l´evolució de la situació econòmica al nostre país (augment d´ERO, avals als bancs que no han revertit a les pimes i les famílies...). Miralles també ha destacat el compromís d´EUiA de mobilitzar a la seva gent per a contribuir a que la manifestació convocada per CC OO i UGT, el proper 14 de març a Barcelona, sota el lema `Plantem cara a la crisi´, tingui una participació massiva.

Altres temes destacats en la trobada de coordinadors/es territorials han estat el de la participació en el moviment per la pau -que darrerament s´ha revitalitzat amb les manifestacions i actes de solidaritat amb el poble palestí, arran de la massacre perpetrada per Israel a la Franja de Gaza-, i la campanya per a donar a conèixer les nostres propostes per a què la Llei d´Educació de Catalunya (LEC) garanteixi un ensenyament públic, laic i de qualitat.

dilluns, 23 de febrer del 2009

ICV-EUiA de Vic s'absté en l'aprovació inicial del POUM

Tot i reconèixer qüestions positives com la moderació del creixement (fins a 61.000 habitants en 12 anys) i el model policèntric de xarxes viàries de que es dotarà la ciutat, el grup municipal d'ICV-EUiA de Vic no ha votat favorablement l'aprovació inicial del POUM per importants motius com la poca previsió d'habitatge públic. També han influït aspectes puntuals com la llunyania de l'emplaçament dels horts del Meder o els 14 milions que es gastaran al recinte firal de Sant Sixt.
ICV-EUiA ha criticat la manca de temps per valorar els 3.000 folis de documentació, només 5 dies.

Finalment, el POUM ha estat aprovat inicialment per l'equip de govern (CiU-PSC-ERC), mentre que els grups de l'oposició, ICV-EUiA, CUP i PxC s'han abstingut.

Els quatre soldats de Gavà, identificats entre les restes exhumades de la fossa de Gurb

Un equip d'investigadors coordinats per la UAB han identificat els quatre soldats de Gavà (Baix Llobregat) desapareguts l'any 1939 entre les restes exhumades de la fossa comuna de Gurb, on es van trobar tretze persones enterrades. Es tracta de les restes de Joan Solé, Gabriel Ivern, Antoni Olivella i Josep Roig. Els seus familiars havien reclamat l'exhumació de la fossa i la Generalitat va decidir fer-ne una prova pilot. A partir d'aquesta actuació, el Govern ha elaborat les bases d'un protocol per a futures actuacions un cop estigui aprovada la Llei de fosses. La Generalitat ha rebut una quinzena de sol·licituds per fer actuacions en fosses, la majoria per a dignificar-les.

En la investigació hi han participat una trentena d'investigadors, coordinats per la UAB, i van fer l'anàlisi des del juliol passat fins a finals del 2008. La professora d'Antropologia Física de la UAB i coordinadora de l'actuació, Assumpció Malgosa, ha destacat com s'ha fet aquesta investigació i quins criteris s'han aplicat per identificar les restes. Les restes de Joan Solé han pogut ser identificades a través de l'ADN, de manera que és 100% fiable, mentre que les de Gabriel Ivern, Antoni Olivella i Josep Roig, s'han identificat a partir d'estudis morfològics.

La Generalitat lliurarà ara les restes als seus familiars per tal que puguin doner un enterrament digne als seus avantpassats. Tres famílies han decidit portar les restes al cementiri de Gavà, mentre que una altra ha decidit enterrar les restes al de Gurb, on també seran enterrats els altres nou que no han estat identificats.

Antònia Soler i Montserrat Martínez, filla i néta de Joan Soler, s'han mostrat molt satisfetes pel resultat de la investigació. L'Antònia Soler, que tenia dotze anys quan va morir el seu pare, ha recordat que cada any anaven a la fossa, pels volts de Tots Sants, i ja que ho tenien 'com una excursió'. Ara, però, podrà enterrar el seu pare a Gavà amb la seva dona. De fet, ha recordat que la seva mare es va 'mig trastocar' per la mort del seu marit, que es va sumar a la d'un germà seu.

Montserrat Martínez ha explicat que sempre van saber que el seu avi estava enterrat a Gurb, a través d'uns altres supervivents de Gavà que els van dir on havien mort. La néta ha explicat que les famílies es van dedicar al llarg dels anys a dignificar la fossa comuna.

Una altra de les conclusions de la investigació ha estat que les tretze persones que hi estaven enterrades haurien mort en un context de batalla, donat que els cossos tenen diversos trets a diferents parts del lloc, i des de direccions diferents.

En els treballs d'exhumació, que es van fer el passat de juny, es van trobar les restes de 13 persones i diversos objectes, com ara bales, botes i culleres, que també s'han analitzat. També es va trobar una ampolla de vidre amb un missatge a l'interior que parla sobre l'enterrament dels soldats.

L'exhumació i els treballs d'identificació de la fossa de Gurb han servit a la Generalitat per elaborar les bases d'un protocol per definir les futures actuacions en aplicació de la Llei de fosses, en aquests moments en tràmit parlamentari. El Govern espera que estigui aprovada abans de l'estiu.

La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, ha explicat que el protocol estableix dues possibilitats: o bé la una actuació per a la dignificació de la fossa, o una altra per a l'obertura de la fossa i exhumació de les restes. Per a que es produeixi una exhumació, cal que hi hagi sol·licitud per part de famílies, tot i la decisió final la pren el Govern després d'haver-ho consultat a una comissió assessora.
Bono també ha explicat que la Generalitat ha rebut unes quinze sol·licituds per part tant de familiars com d'ajuntaments per fer actuacions a fosses, tot i que no ha concretat on. Bono sí ha explicat que majoritàriament es demana dignificació de la zona i fer recerca, i no exhumar les fosses

divendres, 20 de febrer del 2009

Els treballadors d'Osona es mobilitzen contra la crisi i l'atur

Unes 300 persones es manifesten a Vic per demanar un 'pla de xoc' per fer front a l'augment de l'atur a la comarca
Marc Riera i Morató // ACN


Vic (ACN).- Unes 300 persones han participat aquest dimecres a Vic en la manifestació convocada pels sindicats UGT i CCOO per demanar un 'pla de xoc d'urgència' per fer front a l'augment de l'atur a Osona. Les previsions apunten que aquest mes de febrer la comarca haurà superat la barrera dels 10.000 aturats.
El secretaris generals dels sindicats convocants, Miquel Sánchez (CCOO) i Cesc Poch, diuen que en el cas d'Osona la situació s'agreuja perquè després de la crisi del tèxtil la comarca s'havia 'apuntalat' amb la construcció. Ara, amb la davallada d'aquest sector els sindicats denuncien que no hi ha mesures ni projectes perquè els treballadors es puguin reciclar 'per una ocupació futura'.

Sánchez ha deixat clar que malgrat la crisi sigui global en el cas d'Osona es troba a faltar la taula de concertació que des de fa anys demanen els sindicats i que, segons ells, empresaris i administració han anat demorant. Ara les administracions promouen segons el responsable de CCOO 'taules i tauletes' en plena crisi fet que obligarà a 'haver de córrer molt més' per poder posar-se al nivell d'altres comarques que prèviament havien fet aquesta planificació per part de tots els agents econòmics.
Quant a la creació de diferents taules d'agents per afrontar la crisi, els sindicats diuen que apostaran perquè es consolidin però no només per la situació actual sinó d'una manera 'estable'. Segons Cesc Poch, aquestes haurien de tenir una funció similar a la que a nivell català fa el Consell Econòmic i Social i fer planificació en aspectes com la formació, l'atur o el sol industrial. Aquesta demanda de crear una mesa 'estable' la volen concretar durant els propers dies.
Entre les reclamacions que aquest dimecres han fet els sindicats durant la manifestació hi hagut la petició de més 'transparència i informació' entorn dels llocs de treball que es crearan amb el 'Pla Zapatero'. Els sindicats exigeixen que es facin públiques les xifres i que es faci un 'seguiment de l'ocupació creada'. En l'assemblea prèvia a la manifestació s'han anunciat més mobilitzacions futures.

A l'arribada a l'edifici del Sucre, on ha acabat la manifestació, representants dels sindicats convocants s'han reunit breument amb el president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa, i amb el delegat del Govern a les comarques centrals, Jordi Fàbrega. Els sindicalistes també han conversat sobre la difícil situació amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que en aquells moments sortia d'un acte que s'havia fet al mateix edifici.
A més de la pancarta que encapçalava la manifestació amb el lema 'Pel treball i contra la crisi a Osona' n'hi havia d'altres com la dels treballadors de la pelletera Colomer Munmany. En breu la direcció d'aquesta empresa presentarà un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà a 95 treballadors. Entre els assistents també hi havia treballadors d'empreses afectades actualment per expedients temporals com Girbau de Vic.

dilluns, 16 de febrer del 2009

Els treballadors d'Osona sortiran al carrer el 18 de febrer

El proper 18 de febrer, dimecres, els treballadors i treballadores d'Osona estan cridats a sortir al carrer. Sota el lema, "Pel treball i contra la crisi a Osona", els dos sindicats majoritaris de la comarca osonenca, CC.OO i UGT, han convocat una jornada de protesta.
La jornada consistirà en una assemblea de delegats d'ambdós sindicats que tindrà lloc a l'Auditori de Caixa Manlleu (rambla Hospital) de Vic a les 10h. A les 12h partirà del mateix lloc una manifestació de delegats i treballadors que acabarà al Sucre.
Segons han explicat els secretaris generals dels dos sindicats, Miguel Sánchez (CC.OO.) i Cesc Poch (UGT), "ja era inajornable que des d'Osona donéssim resposta a la greu situació de crisi que patim" ja que "per part de l'Administració s'ha menystingut la classe treballadora".

Aquesta jornada de mobilització i protesta s'afegeix a les que ja estan portant a terme molts treballadors d'empreses, afectats per EROs i acomiadaments. Des de divendres passat treballadors de la planta de Colomer Munmany de Vic vigilen la sortida fàbrica amb l'ojectiu d'evitar que s'emportin la maquinària a la Xina, país en que estan posant en marxa una nova factoria. Recordem que 95 treballadors d'aquesta empresa es troben afectats per un ERO i que l'empresa ha posposat el pagament de les indemnitzacions per manca de liquiditat.
De la mateixa manera, també treballadors com per exemple els de la Vitri de Torelló mantenen mobilitzacions per a protestar per l'ERO que afecta a 71 treballadors. L'empresa va trencar les negociacions en oferir una indemnització ridícula de 20 dies per any amb una màxim de 12 mensualitats.

EUiA d'Osona dóna suport a aquestes mobilitzación i s'agefeix a la jornada de mobilitzacions programada per CC.OO i UGT pel dimecres 18 de febrer

imatge: osona.com

dijous, 12 de febrer del 2009

ICV-EUiA de Vic tornen a deixar en evidència l'equip de govern

ICV-EUiA suma una altra victòria en la seva particular batalla perquè, més enllà del fons, també es respecti la forma a l’Ajuntament de Vic. Ara, un informe de secretaria dóna la raó al portaveu d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, sobre la discutible validesa de la junta de l’IMAC –l’Institut Municipal d’Acció Cultural– de l’1 de desembre. A l’últim ple, Tornafoch va demanar si eren vàlids els acords, ja que, al seu entendre, no hi havia prou quòrum per fer la junta de l’IMAC d’aquell dia.

Els estatuts fixen que per poder començar la junta, que presideix Xavier Solà (CiU), hi ha d’haver un terç dels membres, és a dir cinc. Aquell dia, anaven justos, ja que només n’hi havia cinc. El dubte, però, era si la regidora d’ERC Gràcia Ferrer podia assistir-hi en nom del seu company de grup, Joan López, que és qui havia estat designat pel ple com a membre de la junta de l’IMAC.

Al final, l’informe de secretaria dóna la raó a ICV-EUiA. Gràcia Ferrer no és membre de l’IMAC i, per tant, no pot assistir a les juntes. Per això es recomana tornar a repetir la votació dels tres punts resolutius aprovats a la junta de desembre: l’aprovació de l’acta anterior, l’adhesió al circuit de la xarxa d’espais escènics municipals de la Diputació, i el més important de tots, la proposta de pressupost del 2009.

Amb tot, el mateix informe de secretaria admet la “nul·la transcendència pràctica” dels tres acords que ara s’hauran de tornar a aprovar. El primer, perquè l’acta es pot aprovar a la junta següent, tal com es va fer a la de gener, ja amb quòrum més que suficient, però curiosament, una altra vegada amb Gràcia Ferrer en comptes de Joan López. L’adhesió a la xarxa de la Diputació ja va ser ratificada per la junta de govern el mateix dia de la junta de l’IMAC, i la proposta de pressupost és només això, una proposta.

El pressupost pròpiament dit ja va ser aprovat pel ple el 15 de desembre. O sigui que el que s’haurà de fer ara serà un mer formulisme, però es recomana tornar a fer la votació “per una major seguretat jurídica”, segons es diu en l’informe de secretaria.

Al ple on Tornafoch va formular la pregunta, no se li va respondre res en concret i se’l va remetre a l’informe per escrit que ara se li ha fet arribar. Sí que Xavier Solà li va recordar que per poder fer quòrum no seria sobrer que de tant en tant ell, que n’és membre, també assistís a la junta de l’IMAC. Segons Tornafoch, les juntes de l’IMAC es fan en una hora que a ell li és totalment impossible assistir-hi

Informació: Josep Comajoan (9nou)